Dades de contacte d'Unió de Pagesos de Menorca

Telèfon i FAX: (971) 37 51 70
mail: unio@pagesos.org
http://www.pagesos.org/

L'Amo en Xec

divendres, 30 d’abril del 2010

DECLARACIÓ DE ZONES VULNERABLES DE MENORCA PER LA CONTAMINACIÓ PER NITRATS D'ORIGEN AGRARI


Fins al dia 6 de maig es poden fer al·legacions a la declaració de zones vulnerables per contaminació per nitrats i el programa d’actuació en matèria de seguiment i control del domini públic hidràulic. Es declara zona vulnerable tot es Migjorn de Menorca.

El programa d'actuació aplicable a les zones vulnerables (per tant afecta tot el Migjorn de Menorca) diu, entre altres coses que:

La contaminació per nitrats de les aigües subterrànies és un problema generalitzat en les zones més intensives, que s'atribueix moltes vegades a les activitats agràries. El nitrogen condiciona la productivitat dels cultius i n'és un limitant. Per això s'ha abusat de la fertilització nitrogenada de síntesi, ja que el seu preu és moderadament baix. Després de pluges intenses o regs importants, l'aigua s'enduu aquests nitrats cap a les aigües subterrànies, i les contamina.

  1. No es poden aplicar fertilitzants nitrogenats si no hi ha cultiu, excepte que una vegada que s'hagin aplicat els fertilitzants es cultivi la parcel·la.
  2. La quantitat màxima de nitrogen orgànic (fems, fangs, composts,...) ha de ser inferior a 170 Kg de nitrogen per hectàrea i any.
  3. És obligatori enterrar els fems sempre que sigui agronòmicament possible.
  4. Es recomana analitzar els fems abans d'aplicar-los per determinar-ne el grau d'humitat i el contingut de Nitrogen.
  5. A la resolució apareixen un seguit de taules i fórmules per a calcular la quantitat màxima de nitrogen que es pot aplicar a cada cultiu i la dosi d'adob nitrogenat mineral
  6. S'indiquen les èpoques d'aplicació i tipus d'adob nitrogenat per a cada cultiu.
  7. En terrenys pròxims a torrents s'ha de deixar una franja de 5 metres al llarg de tota la riba sense fertilitzants minerals, per a orgànics la franja ha de ser superior a 35m.
  8. Queda prohibit aportar fertilitzants nitrogenats minerals o orgànics a menys de 50 m de qualsevol pou o font que subministri aigua per al consum humà.
  9. Després de cultius hortícoles i patata, el sòl no pot quedar descobert, i si no està previst un altre cultiu s'ha de sembrar un adob verd. En la resta de cultius s'ha d'intentar fer una rotació de cultius adequada per a que el sòl no estigui descobert durant tardor i hivern, sino es cultiva, sembrar adobat en verd. Es recomana enterrar els residus de les collites, i sembrar el guaret amb alguna lleguminosa.
  10. Es prohibeix aplicar fertilitzants nitrogenats del 15 de novembre al 15 de gener.
  11. Els titulars de les explotacions ramaderes situades en la zona vulnerable han de disposar d'instal·lacions d'emmagatzematge per als fems, purins, i altres fertillitzants, amb capacitat mínima de 4 mesos i suficient per emmagatzemar-los fins a la seva aplicació (i es detalla en el BOIB, com calcular el volum de les fosses o basses de fems i purins).

1 comentari:

  1. Açò ho han fet per donar compliment a una Directiva europea de l'any 1991. Han anat enredant sense aclarir-ho fins que a força d'amenaces de multes milionàries ja no han tingut més remei que declarar sa zona vulnerable. Quan es declara una zona vulnerable qui més rep i molt és s'agricultura i sobretot es tema de sa fertilització. Es tema però és que de ben segur no és ni molt manco el que hagi contaminat més s'aigua: Femers de quatre bouers que s'esolen cap a sa terra, hortals, depuradores que tiren s'aigua directament dins un pou, clavegaram mal aclarit.
    Tot açò problemes ben definits i amb aclarícia, que fa més de quinze anys que es coneixen i que no s'ha tingut es coratge ni sa responsabilitat de voler posar mesures per aclarir-ho. No es pot fer una truita sense rompre ous. Per no molestar a segons qui (perquè de doblers per segons què n'hi ha) ara som on mos han duit.

    ResponElimina

illencs.com

contador